Αβεβαιότητα και μεγάλη αγωνία επικρατεί σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, το γνωστό και «μπλοκάκι».

Ένας μήνας έχει μείνει από την εφαρμογή του νέου καθεστώτος με τις ασφαλιστικές εισφορές και ακόμη δεν είναι γνωστές οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι για το τι τελικά θα ισχύσει, ποιους θα αφορά, αν θα υπάρξουν εξαιρέσεις και ποια θα είναι τελικά η επιβάρυνση για εργαζόμενους και εργοδότες.

Την ώρα που φουντώνουν τα σενάρια για αλλαγές που θα γίνουν στο παραπέντε, ελεύθεροι επαγγελματίες και εργαζόμενοι με μπλοκάκι σηκώνουν τα χέρια ψηλά, αφού δεκάδες ερωτήματα είναι αναπάντητα.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, για τους πρώτους έξι μήνες του 2017, οι εισφορές θα έπρεπε να υπολογιστούν με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα του 2015 και το αντίστοιχο εκκαθαριστικό του 2016.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου, επεξεργάζονται και πάλι τη βάση υπολογισμού με στόχο να προσεγγίζει το πραγματικό εισόδημα των ασφαλισμένων για το 2016, ώστε όταν θα γίνει η εκκαθάριση των φετινών εισοδημάτων τον Ιούνιο να μην προκύπτουν μεγάλα ποσά συμψηφισμού.


Οι νέες εισφορές αντιστοιχούν στο 20% του εισοδήματος για την σύνταξη, 6,95% για υγεία, 7% για επικούρηση και 4% για εφάπαξ.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο η υπουργική απόφαση για τις εισφορές είναι στο τελικό στάδιο.

1)Εισφορές με το μήνα θα πληρώνουν αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες

2)Βάση των υπολογισμών θα είναι τα εισοδήματα του 2015

3)Όλοι οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια θα πληρώνουν 26,35% επί της αμοιβής τους και 7% για επικουρική. Μόνο όσοι έχουν έναν εργοδότη θα πληρώνουν ως μισθωτοί το 6,67% και άλλον ένα 3,5% και το υπόλοιπο θα το πληρώνουν οι εργοδότες.Αν είναι ασφαλισμένοι με ΙΚΑ και έχουν δύο εργοδότες με μπλοκάκι θα πληρώνουν μόνοι τους τις εισφορές στον ΟΑΕΕ.


Categories:

Leave a Reply