Οι πελάτες βάζουν τα παιδιά τους να πληρώσουν για να πάρουν ρέστα ακόμα και δεκάλεπτα Γιώργος απο Πάτρα:

"Δουλεύω 12 χρόνια και παίρνω 600 Ευρω. Δίνω τα 400 για ενοίκιο. Δεν πρέπει να πληρώσεις φως, νερό, να πιεις κι ένα καφέ; Αναγκάζεσαι να κάνεις δεύτερη δουλειά. Δηλαδή να βρίσκεσαι στο μηχανάκι 12-14 ώρες την ημέρα. Ξυπνάς το επόμενο πρωί και είσαι κομμάτια. Ακόμα και το 8ωρο πάνω στη σέλα είναι μαρτύριο. Κι όμως αναγκάζομαι να κάνω δεύτερη δουλειά πάνω στη σέλα..."

Κώστας απο Πάτρα:

"Οι περισσότεροι δουλεύουμε ως κούριερ το πρωί και ντιλίβερι το βράδυ. Αν δεν πάθεις ατύχημα, θα φύγεις από καρδιά. Όλοι αποκτήσαμε κουσούρια. Μυοσκελετικά προβλήματα, ρευματισμούς, αυχενικό."

Οι εταιρείες κούριερ πιέζουν υπερβολικά τους εργαζομένους και ταυτόχρονα στέλνουν ορισμένους στα δικαστήρια. Σχηματίστηκαν επιτροπές εργαζομένων που διεκδικούν, διαδηλώνοντας και δημιουργώντας αντιστάσεις στις νέες μορφές εργασίας. Οι επιχειρήσεις ταχυμεταφορών, με δικαστικές αποφάσεις, μηχανεύονται τον χαρακτηρισμό «κοινής ωφελείας» ώστε να καταφέρουν να κρίνονται οι απεργίες μας ως «παράνομες και καταχρηστικές». Και δεν υπάρχει «κοινή ωφέλεια» αφού σπανίως τα νοικοκυριά χρησιμοποιούν κούριερ εκτός των τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων».


Πόσοι έχασαν τη ζωή τους αυτά τα χρόνια;

«Είναι τεράστιος ο αριθμός. Οι αστυνομικοί και οι εταιρείες δηλώνουν τα ατυχήματα ως τροχαία και όχι ως εργατικά. Το μεγαλύτερο μέρος των συναδέλφων αντιμετωπίζει αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα λόγω του άγχους που δημιουργεί η μεγάλη πίεση χρόνου.

Ο Χρήστος δουλεύει «12 χρόνια ντιλίβερι σε Πιτσαρία στην Πάτρα -Σ’αυτή τη δουλειά δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει.Οι διανομείς δεν έχουν γιορτές, αργίες. Βρίσκονται 14 ώρες πάνω στο μηχανάκι. Και δουλεύουν μήνες ολόκληρους χωρίς ρεπό».

Σπάνια παίρνουμε υπερωρίες. Και αυτά καταβάλλονται σε ελάχιστες εταιρείες. Πουθενά δεν αναγνωρίζεται η ειδικότητα του οδηγού δικύκλου, που είναι επίσημα αναγνωρισμένη.

Οι 35άρηδες που μίλησαν μετρούν ήδη πάνω από 17 χρόνια ο καθένας πάνω στο μηχανάκι. «Είμαστε κούριερ, διανομείς (ντιλίβερι). Ολοι απόφοιτοι Λυκείου. Η σύγχρονη πληγή των ανειδίκευτων» διευκρινίζουν τονίζοντας ότι, σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΕ, ο κλάδος απασχολεί περισσότερα από 75.000 άτομα και διεκδικεί το 60-70% των τροχαίων ατυχημάτων.

Προφανώς είναι περίοδος που σε κανένα μας δεν περισσεύουν έξτρα χρήματα για να δίνει πουρμπουάρ σε όποιον κάνει απλώς τη δουλειά του, αλλά εμείς σου υπενθυμίζουμε ποιο είναι το πρέπον.

Σερβιτόρος: 10-15% του συνολικού ποσού

Η πλειονότητα τον πελατών κάτι του δίνουν, αν και αυτό το 15% μάλλον μοιάζει απίθανο στην Ελλάδα. Εμείς θα λέγαμε δώσε 1-1,5 ευρώ για καφέ 2-3 ατόμων και 3-5 ευρώ για φαγητό 2-3 ατόμων.

Ντελιβεράς: 1,5-2 ευρώ

Και πάλι οι περισσότεροι δίνουν, αλλά τα ποσά, ειδικά στην Ελλάδα της κρίσης, έχουν μειωθεί δραματικά. Σεβάσου τους ανθρώπους ειδικά όταν έχει αντίξοες καιρικές συνθήκες. Άλλωστε τα πουρμπουάρ αποτελούν σημαντικό μέρος του μισθού τους.

Μπάρμαν: 1-2 ευρώ

Στην Ελλάδα δεν συνηθίζεται πουρμπουάρ στον μπάρμαν, αντίθετα π.χ. με την Αμερική που το 70-80% του δίνει.

Ταξιτζής: 0,20-1 ευρώ

Εντάξει, δεν είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι με τις υπηρεσίες που παρέχουν οι ταξιτζήδες στη χώρα μας, αλλά ευτυχώς υπάρχει το Taxibeat και έχει βελτιωθεί σημαντικά η συμπεριφορά των εγχώριων οδηγών. Αν έχεις την καλή θέληση να δώσεις, είναι λογικό το πουρμπουάρ να κυμαίνεται στο ποσό που κάνει ό,τι έγραψε το ταξίμετρο «στρογγυλό» ή μερικά από τα κέρματα που πήρες ως ρέστα από το χαρτονόμισμα που έδωσες. Με λίγα λόγια, αν ο άνθρωπος είναι ευγενικός, μην κάθεσαι να περιμένεις το 20λεπτο. Στο εξωτερικό είναι σύνηθες να δίνεται 10-15%. Στην Ελλάδα, αν και δεν είναι απαραίτητο να δώσεις, θα είναι καλή κίνηση αν έχεις βάλεις τον ταξιτζή σε έξτρα κόπο επειδή τον έφερες σε περιοχή που δύσκολα θα ξαναβρεί πελάτη.

Γκρουμ: 5 ευρώ

Αν έχεις πάει στο Άνω Κουφονήσι και ο κυρ-Βασίλης σε βοηθήσει να ανεβάσεις τη βαλίτσα από τη στριφογυριστή σκάλα στο ενοικιαζόμενο, όχι δεν χρειάζεται να κάνεις κίνηση να του δώσεις πουρμπουάρ. Αν τώρα είσαι σε πεντάστερο, καλό θα ήταν να δώσεις το πεντάευρω.

Κομμώτρια: 2-3 ευρώ

Αν και δεν είναι απαραίτητο να δώσεις πουρμπουάρ στην/στον ιδιοκτήτρια/ιδιοκτήτη του κομμωτηρίου, θα ήταν πολύ ευγενικό να δώσεις κάτι έξτρα στο συγκεκριμένο πρόσωπο που σε κούρεψε.


Categories:

Leave a Reply