Ενα ακόμη περιστατικό ήρθε να προστεθεί στα δεκάδες άλλα διάλυσης των ακυρωτικών μηχανημάτων στους σταθμούς του Μετρό και του Ηλεκτρικού.

Χθες το βράδυ ομάδα αγνώστων, οι οποίοι είχαν τα χαρακτηριστικά τους καλυμμένα φορώντας κουκούλες, εισέβαλε στο σταθμό του Ηλεκτρικού στον Περισσό και με βαριοπούλες διέλυσε τα ακυρωτικά μηχανήματα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, μια γυναίκα πλησίασε τον φύλακα του σταθμού ζητώντας του να μην αντιδράσει, ενώ η ομάδα, των περίπου 15 ατόμων, έσπαγε τα ακυρωτικά.

Οι δράστες διέφυγαν όπως και στα υπόλοιπα ανάλογα περιστατικά όπου οι γνωστοί-άγνωστοι με βαριοπούλες καταστρέφουν τον υπερσύχρονο εξοπλισμό που έχει τοποθετηθεί για να εφαρμοστεί -κάποια στιγμή- το ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Συλλήψεις, ούτε καν προσαγωγές, όμως, δεν έγιναν ούτε και για το άλλο χθεσινό περιστατικό, αυτό της εισβολής του Ρουβίκωνα στο προαύλιο της Βουλής. Αν και η αρχική εντολή ήταν να γίνουν συλλήψεις, στη συνέχεια, με εντολή του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση κατόπιν συνεννόησης με τον υπ. Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι και απλά καταγράφηκαν τα στοιχεία τους.

Δυσαρέσκεια στην ΕΛ.ΑΣ.

Ανώτατες πηγές του αρχηγείου της Αστυνομίας αλλά και του αρμόδιου υπουργείου, μάλιστα, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τον χειρισμό αυτό, για το ότι δεν άφησαν δηλαδή την ΕΛ.ΑΣ. να κάνει προσαγωγές. Σε δύο-τρεις «εισβολείς», οι άνδρες της αστυνομίας είχαν περάσει και χειροπέδες και τους είχαν βάλει στο περιπολικό, όταν έλαβαν εντολή να τους... αφήσουν και ουσιαστικά να τους επιστρέψουν πίσω στη Βουλή. «Δεν έπρεπε να φύγουν ανενόχλητοι», λένε οι ίδιες πηγές.

Το παρασκήνιο της απελευθέρωσης του Ρουβίκωνα

Κατά ορισμένες πληροφορίες, το αρχηγείο ενημερώθηκε για την εισβολή από τη διμοιρία των ΜΑΤ που βρίσκεται απέναντι από τη Βουλή, έξω από το θέατρο «Τζένη Καρέζη». Διά ασυρμάτου ρώτησαν αν θέλουν συλλήψεις. Η απάντηση ήταν θετική. Και έτσι έγινε. Στη διαδρομή όμως, όπως προαναφέρθηκε, στο ύψος της αμερικανικής πρεσβείας, οι αστυνομικοί ενημερώθηκαν, πάλι διά ασυρμάτου, ότι ο Νίκος Βούτσης -κατόπιν συνεννόησης με τον Νίκο Τόσκα- ζήτησε να μη γίνουν προσαγωγές παρά μόνο καταγραφή των στοιχείων τους.

«Είναι εντολή της ΓΑΔΑ να γίνουν προσαγωγές», ανταπάντησε το κέντρο επιχειρήσεων, κλείνοντας με τη φράση «παρακαλώ αναμείνατε». Ένα-δυο λεπτά μετά και ενώ προφανώς είχαν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες συνεννοήσεις και διαβουλεύσεις, η ΓΑΔΑ επανήλθε: «Καλώς, ας γίνει καταγραφή των 16 αναρχικών και ας αφεθούν ελεύθεροι». Ετσι, οι προσαχθέντες επεστράφησαν στη Βουλή και το μόνο μέτρο που ελήφθη ήταν να αποχωρούν δύο-δύο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το μεσημέρι, λίγο πριν τις 15:00, ομάδα περίπου 16 ατόμων, μέλη του Ρουβίκωνα, πιάνοντας στον ύπνο την Ασφάλεια της Βουλής, εισέβαλε στο προαύλιο πετώντας φέιγ βολάν, φωνάζοντας συνθήματα και σηκώνοντας πανό για την Ηριάννα Β.Λ. και για έναν ακόμη συγκατηγορούμενό της, για τους οποίους ζητούσαν την αποφυλάκισή τους. Η διαμαρτυρία διήρκεσε πέντε λεπτά.

Στο κείμενο που ανέβασαν λίγο αργότερα σε γνωστό site των αντιεξουσιαστών ανέφεραν ότι η παρέμβασή τους ήταν σε ένδειξη συμπαράστασης και σε όσους δεν δίνεται άδεια από τις φυλακές, χαρακτηρίζοντάς τους μάλιστα «πολιτικούς κρατούμενους».

Επίθεση από τη ΝΔ, τους δικαιολογεί η κυβέρνηση

Εντωμεταξύ, την ώρα που η Αξιωματική αντιπολίτευση σφυροκοπούσε την κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι έχει κάνει ξέφραγο αμπέλι τη Βουλή, τόσο ο ίδιος πρωθυπουργός στη χθεσινή του συνέντευξη στον Alpha όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έσπευσαν να... δικαιολογήσουν την κατάσταση.

Μητσοτάκης: Ξέφραγο αμπέλι η Βουλή

Με μια οργισμένη ανάρτηση ξέσπασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, για την εισβολή στο Ρουβίκωνα στυη Βουλή, λίγο μετά το περιστατικό, χθες. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε: «Ξέφραγο αμπέλι (και) η Βουλή. Να αναζητηθούν οι ευθύνες αμέσως».
ΝΔ: Η κυβέρνηση παραδίδει το κράτος στους μπαχαλάκηδες

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και από το γραφείο τύπου της ΝΔ: «Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θεσμοθετεί την ανομία και παραδίδει το Κράτος και τώρα το Κοινοβούλιο, βορά στους κάθε είδους μπαχαλάκηδες, που η ίδια εξέθρεψε στην… κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος. Τώρα, διεκδικούν όσα τους έταξαν, στην… πάνω πλευρά της πλατείας, εισβάλλοντας στο Κοινοβούλιο. Η Κυβέρνηση κάνει τα στραβά μάτια σε όλα αυτά τα φαινόμενα, γιατί πολύ απλά προστατεύει τα δικά της παιδιά.  Ως πότε;»

Ο Τσίπρας δικαιολόγησε: «Δεν έχω την αίσθηση ανασφάλειας»....

Για το αίσθημα ασφάλειας και την εισβολή του Ρουβίκωνα στη Βουλή, αλλά και τα καθημερινά επεισόδια στα Εξάρχεια

«Μάλλον θα έχετε ξεχάσει τι συνέβαινε στην Αθήνα το 2008, το 2009, το 2010. Αισθάνομαι ότι η Αθήνα είναι μια από τις ασφαλέστερες πρωτεύουσες στην Ευρώπη», είπε ο κ.Τσίπρας όταν του ετέθη το ζήτημα της δημόσιας ασφάλειας και προχωρώντας ακόμη περισσότερο, υποστήριξε: «Θα έλεγα ότι το πρόβλημα της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας προσπαθούμε να το αντιμετωπίζουμε στη ρίζα του. Δεν έχω την αίσθηση της ανασφάλειας. Στο κέντρο της Αθήνας θα δείτε τουρίστες, χαρούμενα πρόσωπα, όχι μια πόλη «αστακό». Αυτό που συμβαίνει στα Εξάρχεια πράγματι είναι ενοχλητικό, αλλά η βία δεν αντιμετωπίζεται ούτε με περισσότερη καταστολή, ούτε με εφόδους και συλλήψεις. Θα πρέπει να καταφέρει η ελληνική πολιτεία να έχει συνεχή παρουσία με τον αστυνομικό της γειτονιάς...Τα Εξάρχεια είναι μια ιδιαίτερη περιοχή. Για πρώτη φορά έγινε επιχείρηση για ναρκωτικά και έγιναν συλλήψεις. Δεν έχω σημαντικότερο πρόβλημα τα Εξάρχεια από το Μενίδι, τα Λιόσια, το Δήμο Αχαρνών. Δεν πιστεύω ότι η καταστολή θα φέρει αποτελέσματα. Η Ελλάδα είναι πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας, έχουμε μείνει έξω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις».

Τζανακόπουλος: Ακτιβιστική ενέργεια το ντου του Ρουβίκωνα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος συγκεκριμένα στο περιστατικό με τον Ρουβίκωνα είπε πως, «έγινε μια ακτιβιστική ενέργεια, η Αστυνομία έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει, και δεν υπάρχει νόημα στο να συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με το συγκεκριμένο ζήτημα».


iefimerida.gr



Categories:

Leave a Reply