Της Κορίνας (Κυριακής) Δαμουλιάνου.

 «Ο λαός που δεν γνωρίζει την Ιστορία του και το παρελθόν του δεν έχει μέλλον»…  αντιστοίχως ένας δημότης που δεν ξέρει την πόλη του, δεν μπορεί να είναι ενεργός πολίτης, να αγαπήσει και να προσφέρει στον τόπο του. Από την θητεία μου στη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης διδάχθηκα πως η ιστορία του κάθε δήμου, τα επιτεύγματα και οι σημαντικές προσωπικότητες που βοήθησαν και στην ανάπτυξη της χώρας, πρέπει να ενταχθούν στο σχολικό πρόγραμμα, ως ανεξάρτητο μάθημα – λεύκωμα και μάλιστα από τις τάξεις του δημοτικού.
Το ζητούμενο ειδικά τα χρόνια της κρίσης μετά την γενικότερη  απαξίωση στο πολιτικό σύστημα, είναι οι ενεργοί πολίτες. Αλλά πραγματικά ποιοι πολίτες μπορεί να είναι ενεργοί και να προσφέρουν όταν δεν γνωρίζουν βασικά στοιχεία για την ιστορία του δήμου τους; Πώς μπορούν να αγαπήσουν έναν δήμο και να θέλουν να προσφέρουν; Τρανταχτό παράδειγμα… οι δήμοι που υπερδιπλασιάζουν τον πληθυσμό τους το καλοκαίρι, με κατοίκους που προέρχονται από διάφορους άλλους δήμους. Αυτοί οι πολίτες, συνήθως, δεν «πονάνε» τον τόπο που βρίσκονται και κυρίως δεν τον… σέβονται! Πως θα σεβαστούν τον ξένο τόπο αν δεν έχουν ξεκινήσει από τον δικό τους;
Πολλοί θα σπεύσουν να πουν… μία επιπλέον Ιστορία, ένα επιπλέον μάθημα; Αν αυτό διδάσκεται ως ολοκληρωμένο πρόγραμμα σε συνδυασμό με σύγχρονες παρουσιάσεις, ομιλίες επιφανών πολιτών της εκάστοτε πόλης αλλά και στοχευόμενους περιπάτους, ως εκπαιδευτικές εκδρομές, σε σημεία που είναι συνυφασμένα με την Ιστορία μιας περιοχής, τότε το μάθημα γίνεται ευχάριστο και οι μαθητές αποκτούν εμπειρίες και ιδία άποψη για τα πράγματα. Έρχονται πιο κοντά στην πόλη τους, την αγαπούν περισσότερο και τέλος μαθαίνουν να την σέβονται περισσότερο.
Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να σταματήσει τις αποσπασματικές αλλαγές και τις αγκυλώσεις και να προχωρήσει, επιτέλους σε τομές. Όμως για να υλοποιηθούν τέτοιες προτάσεις, που πραγματικά δείχνει να έχει ανάγκη η κοινωνία σε τέτοιες εποχές, είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των τοπικών φορέων και της αυτοδιοίκησης.

*Κορίνα (Κυριακή) Δαμουλιάνου
Πολιτευτής ΝΔ και δημοτική σύμβουλος Καλλιθέας


Categories:

Leave a Reply