Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες για παραβατική συμπεριφορά στα Πανεπιστήμια με τους φοιτητές να δηλώνουν απροστάτευτοι.

Θύμα ληστείας μέσα στους χώρους του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου έπεσε καθηγητής του ΑΠΘ την ώρα που έκανε ανάληψη από ΑΤΜ. Το περιστατικό συνέβη, πριν από λίγες ημέρες, στη βόρεια πύλη του ΑΧΕΠΑ. Ακολούθησαν δύο ακόμα απόπειρες σε άλλα άτομα στον ίδο χώρο.

Όπως καταγγέλλει το πρώτο θύμα της επίθεσης, συνταξιούχος καθηγητής, κανείς δεν αντέδρασε στην επίθεση ούτε και κάλεσε το «100» γιατί, όπως του είπαν, «φοβούνται για τη ζωή τους».

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φειδάς κάνει λόγο για άλλη μια σοκαριστική είδηση «η οποία επιβεβαιώνει τους φόβους μας για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι ζωές όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας από τη θλιβερή και αποτρόπαια κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στους χώρους του ΑΠΘ με τις εγκληματικές ομάδες που κυριολεκτικά λυμαίνονται τους χώρους του».

Την ίδια ώρα διακινητές και χρήστες ναρκωτικών κυκλοφορούν γύρω από τα Πανεπιστήμια με τους καθηγητές και τους φοιτητές να οδηγούνται στην απόγνωση, βλέποντας καθημερινά τις θλιβερές σκηνές, ενώ η πολιτεία είναι απούσα.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες ο πρύτανης του Πανεπιστημίου με τον δήμαρχο, θα επισκεφθούν την αστυνομική διεύθυνση της πόλης.

Σε «πιάτσα» ναρκωτικών έχει μετατραπεί ο χώρος γύρω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο

O πρύτανης του ΟΠΑ (πρώην ΑΣΟΕΕ) Μανόλης Γιακουμάκης μιλώντας στο potothema λέει χαρακτηριστικά «οτι η κατάσταση δεν πάει άλλο». Για να συμπληρώσει: «Εχουμε καλέσει την πολιτεία να παρέμβει και δεν κάνει τίποτα. Πού θα πάει αυτή κατάσταση, αντί να λυθεί το πρόβλημα, αυξάνονται τα φαινόμενα βίας και ανομίας», διερωτάται ο πρύτανης που μαζί με τη Σύγκλητο περιγράφουν εικόνες από τη νέα πιάτσα διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών που δημιουργήθηκε σε δρόμο παραπλεύρως του Οικονομικού Πανεπιστημίου με εικόνες δρόμου που «έχει διαμορφωθεί από την εμπορία-διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών, τις θλιβερές εικόνες με παραληρηματικούς ή ημιθανείς χρήστες, διάσπαρτους στους γύρω δρόμους, τις δυσάρεστες οσμές και την έλλειψη καθαριότητας». «Πρέπει να προστατευθούν καθηγητές και φοιτητές», λέει ο πρύτανης.

Η ηγεσία του ΟΠΑ είχε διαμαρτυρηθεί εντόνως για τα πρόβλημα των διακινητών και των χρηστών ναρκωτικών που από το Πεδίον του Αρεως περνούσαν στους ισόγειους χώρους του ιδρύματος .

«Οι φοιτητές αποθαρρύνονται να προσέρχονται στα μαθήματα λόγω ανεξέλεγκτης παρουσίας τοξικοεξαρτημένων ατόμων μέσα και γύρω από το Πανεπιστήμιο, επισημαίνει ο κ. Γιακουμάκης.

Ο πρύτανης και τα μέλη της Συγκλήτου έχουν επισημάνει την συνεχιζόμενη παρουσία εμπόρων-διακινητών και χρηστών ναρκωτικών ουσιών στους χώρους γύρω από τις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος κάνοντας έκκληση τους θεσμικούς φορείς της Πολιτείας για την άμεση αντιμετώπιση της «δραματικής κατάστασης».

Η Σύγκλητος καθημερινά κάνει προσπάθειες με στόχο την υπεράσπιση του δικαιώματος της ασφάλειας και των συνθηκών υγιεινής για τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, καλώντας τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας να δράσουν συντονισμένα και αποτελεσματικά για την άμεση και μόνιμη απομάκρυνση διακινητών και χρηστών ναρκωτικών ουσιών από τους χώρους και δρόμους με τους οποίους γειτνιάζει άμεσα το Πανεπιστήμιο.

Μία από τις τέσσερις εισόδους για το κεντρικό κτίριο η οδός Αντωνιάδου έχει μετατραπεί σε κέντρο ανομίας, που θυμίζει την οδό Μασσαλίας στα πέριξ της Νομικής σχολής, ενώ έντονο είναι το πρόβλημα και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κυρίως γύρω από τους χώρους της Φιλοσοφικής σχολής.

Οι φοιτητές του ΑΠΘ επισημαίνουν: «Κάθε μέρα από νωρίς το πρωί, στον προαύλιο χώρο της Φιλοσοφικής Σχολής κινούνται ουσιαστικά ανενόχλητοι έμποροι ναρκωτικών, οι οποίοι κάνουν τις δοσοληψίες τους μπροστά στα μάτια όλων, ακόμη και μπροστά στους φύλακες του campus, οι οποίοι μάλλον δεν μπορούν να κάνουν τίποτε.

Η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί τόσο που οι διακινητές σχεδόν διαλαλούν το εμπόρευμά τους σε κάθε περαστικό, παρενοχλούν φραστικά και ενίοτε σωματικά φοιτήτριες και φοιτητές, συγκεντρώνονται και φωνάζουν ακριβώς έξω από τις αίθουσες που κάνουμε μάθημα. Δεν υπάρχει φοιτητής που να μην έχει δει από κοντά είτε χρήση είτε διακίνηση είτε καβγάδες μεταξύ των συμμοριών. Είναι γνωστό ότι πέρυσι μια φοιτήτρια έπεσε θύμα βιασμού μέσα στο campus τις βραδινές ώρες. Ήδη οι φοιτητές φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε σε πολλές περιοχές του πανεπιστημίου, το οποίο τείνει να μετατραπεί σε γκέτο, ειδικά μετά τη δύση του ηλίου που εγκαταλείπεται στην τύχη του. Σε λίγο δεν θα αρκεί να σκύβουμε το κεφάλι και να επιταχύνουμε το βήμα μας περνώντας δίπλα από τους εμπόρους που προκαλούν με κάθε τρόπο, θα φτάσουμε να μην πηγαίνουμε στα μαθήματα μας».

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι οτι οι πανεπιστημιακοί, σύμφωνα με το συνδικαλιστικό όργανο τους την ΠΟΣΔΕΠ αφού κάνουν λόγο για «τα φαινόμενα ανομίας που βρίσκονται σε έξαρση τις τελευταίες μέρες, οφείλονται αποκλειστικά στην έλλειψη πολιτικής βούλησης από την πολιτεία και τα συντεταγμένα όργανά της, να εφαρμόσουν τον νόμο ,ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό για το θέμα της βίας και της ανομίας στα πανεπιστήμια.

«Η ανομία στα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα έχει φτάσει στο απροχώρητο. Νέο θύμα ξυλοδαρμού και ληστείας μέσα σε πανεπιστημιακό χώρο, καθηγητής του Αριστοτελείου. Εν έτει 2018, σε ευρωπαϊκή χώρα. Ως πότε η Κυβέρνηση θα παραμένει αδρανής; Δήλωσε η Τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, Νίκη Κεραμέως,σχετικά με τον ξυλοδαρμό καθηγητή του ΑΠΘ.

PROTO THEMA


Categories:

Leave a Reply