Μια από τις πιο δυνατές στιγμές -και σίγουρα ένα ορόσημο- μιας σχέσης είναι η στιγμή που κάποιος από τους συντρόφους λέει, για πρώτη φορά, τις γνωστές δύο λέξεις: «Σ’ αγαπώ».

Ποιος είναι όμως συνήθως αυτός και τι πραγματικά σημαίνει μια τέτοια δήλωση; Με αυτά τα ερωτήματα καταπιάστηκε η συγγραφέας Jenna Birch σε άρθρο της, που δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Psychology Today.

«Στις ετεροφυλοφιλικές σχέσεις, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι γυναίκες είναι αυτές που λένε πρώτες “σ’ αγαπώ”. Αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι συνήθως είναι οι άντρες αυτοί που το κάνουν» γράφει η Birch.

Μια έρευνα του πανεπιστημίου της Pennsylvania κατέληξε ότι οι άνδρες λένε συνήθως την πολυαναμενόμενη φράση νωρίς μέσα στη σχέση, ακόμα και λίγες εβδομάδες μετά την έναρξή της, ενώ οι γυναίκες καθυστερούν περισσότερο. Αντίθετα με ό,τι πιστεύεται, «οι γυναίκες είναι “προγραμματισμένες” να καθυστερούν το συναίσθημα» λέει η καθηγήτρια Ψυχολογίας Marissa Harrison, που διεξήγαγε την έρευνα. «Είναι ένας προστατευτικός μηχανισμός, που τους δίνει τον απαραίτητο χρόνο να εκτιμήσουν την πραγματική αξία του συντρόφου τους».




Μερικοί από τους λόγους για τους οποίους οι άνδρες κάνουν πρώτοι μια τέτοια εξομολόγηση, σύμφωνα με το άρθρο της Jenna Birch:

-Γιατί θέλουν να εξασφαλίσουν πιο εύκολο (και συχνό) σεξ.

-Γιατί έτσι επιβάλλει η «παράδοση», ο άντρας να κάνει πάντα τις πρώτες κινήσεις.

-Γιατί, παρά το κλισέ που επικρατεί για το αντίθετο, έχουν μια πιο ρομαντική εικόνα για τις σχέσεις και είναι πιο εύκολο για αυτούς να πιστέψουν στον «έρωτα με την πρώτη ματιά».

-Γιατί πιστεύουν ότι η γυναίκα χρειάζεται μια συναισθηματική επιβεβαίωση για να αφεθεί σε μια σχέση.

-Γιατί πραγματικά έτσι νιώθουν.

Πότε πρέπει λοιπόν να πει κανείς «σ΄ αγαπώ» για πρώτη φορά στον σύντροφό του; «Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας, αν και η μάλλον προβλέψιμη συμβουλή της Karla Ivankovich, επίκουρης καθηγήτριας Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Illinois, είναι να το πεις όταν το εννοείς. Αυτό θα μπορούσε να είναι μετά από δύο μήνες σχέσης ή μετά από δώδεκα, αλλά το “πότε” δεν έχει σημασία. Σημασία έχει η αυθεντικότητα του συναισθήματος και η δέσμευση που αυτό επιφέρει» καταλήγει το άρθρο

Categories:

Leave a Reply