Τα δακτυλικά αποτυπώματα χρησιμεύουν συνήθως για την εξιχνίαση εγκλημάτων, φαίνεται όμως ότι αποκαλύπτουν πολύτιμες πληροφορίες και για την υγεία.

Ο τομέας της Δερματογλυφικής, όπως ονομάζεται, έχει αυτό ακριβώς το αντικείμενο, δηλαδή τη μελέτη και την ανάλυση των αποτυπωμάτων σε σχέση με ευρύ φάσμα παθήσεων και ασθενειών.

Έρευνες έχουν υποδείξει, για παράδειγμα, ότι το μοτίβο του δακτυλικού αποτυπώματος συνδέεται με τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη, Αλτσχάιμερ, λευχαιμίας, στυτικής δυσλειτουργίας, κατάθλιψης ή και περιοδοντίτιδας.

Η Δερματογλυφική βασίζεται στη θεωρία ότι αν η ανάπτυξη των άκρων, των οργάνων και των ιστών του σώματος διαταραχθεί κατά την εμβρυϊκή ακόμη ζωή, τότε θα προκύψουν μεταβολές στη διάταξη του αποτυπώματος των δακτύλων και της παλάμης. Αυτές οι μεταβολές αποτελούν ενδεχομένως δείκτες μη φυσιολογικής ανάπτυξης.

Δακτυλικό αποτύπωμα & καρκίνος

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών της Τεχεράνης στο Ιράν διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έχουν συγκεκριμένα μοτίβα δακτυλικού αποτυπώματος είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν γυναικολογικούς καρκίνους, όπως ο καρκίνος των ωοθηκών και του τραχήλου της μήτρας.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές εξέτασαν τα δακτυλικά αποτυπώματα 151 γυναικών που είχαν διαγνωστεί με κάποια μορφή γυναικολογικού καρκίνου και τα συνέκριναν με τα αποτυπώματα 152 γυναικών που δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας.

Όπως διαπίστωσαν, περιγράφοντας αναλυτικά τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology, οι γυναίκες που είχαν εκδηλώσει καρκίνο παρουσίαζαν λιγότερους κλειστούς βρόγχους στα αποτυπώματά τους (δείτε σχετική εικόνα εδώ) σε σύγκριση με τις υγιείς γυναίκες. Παράλληλα, οι γυναίκες με καρκίνο είχαν στα αποτυπώματά τους περισσότερες αψιδωτές γραμμές.

Βάσει των ευρημάτων τους, οι ερευνητές εκτιμούν πως η ανάλυση των δακτυλικών αποτυπωμάτων θα μπορούσε να αποδειχτεί «ένας πολύ οικονομικός και γρήγορος τρόπος αξιολόγησης του κινδύνου καρκίνου σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων».

Παρόμοιες διαπιστώσεις είχαν προκύψει και στο πλαίσιο έρευνας σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού, όπου είχε παρατηρηθεί ότι οι ασθενείς συχνά παρουσιάζουν αυξημένο ποσοστό αψιδωτών γραμμών στα αποτυπώματά τους. Επίσης, μελέτη γιατρών από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ζάγκρεμπ στην Κροατία, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση International Journal of Environmental Research and Public Health, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που έχουν εμφανίσει καρκίνο στην υπόφυση -ένα μικρό αδένα στη βάση του εγκεφάλου- παρουσιάζουν στα αποτυπώματά τους λιγότερες καμπυλωτές γραμμές σε συγκεκριμένα σημεία.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω ευρήματα, ο Άλαν Ντόχερτι, ουρολόγος και κλινικός διευθυντής κλινικής στην Αγγλία, εξηγεί: «Τα δακτυλικά αποτυπώματα είναι γενετικά προκαθορισμένα. Ο καρκίνος εκδηλώνεται όταν υπάρχουν στο σώμα γενετικά ελαττώματα, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη που υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο. Αναμένουμε με αγωνία μελλοντικές μελέτες που θα αποσαφηνίζουν το ρόλο των δακτυλικών αποτυπωμάτων στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου».

Πηγή: onmed.gr


Categories:

Leave a Reply