Το άρθρο του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για εποπτευόμενους χώρους χρήσης ναρκωτικών στην Αθήνα (γνωστοί και ως Shooting Rooms) ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή με 229 «υπέρ», 32 «κατά» και 1 «παρών».   

Νωρίτερα η Νέα Δημοκρατία είχε ανακοινώσει πως θα υπερψηφίσει το εν λόγω άρθρο, ωστόσο εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις ως προς την διατύπωσή του από την κυβέρνηση. «Ο τρόπος που νομοθετεί η κυβέρνηση τη συγκεκριμένη λύση είναι προβληματικός, καθώς οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης πρέπει να αφορούν μόνον τα άτομα που έχουν διαγνωσθεί ιατρικά ως τοξικοεξαρτημένα, ενώ είναι αναγκαίο να υπάρξουν και επιπλέον εγγυήσεις ορθής εφαρμογής της», τόνισε σε σχετική ανακοίνωση.    

Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει άμεσα τη λειτουργία ενός χώρου εποπτευόμενης χρήσης, του οποίου την ευθύνη θα έχει ο ΟΚΑΝΑ και θα βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. Στόχος της προτεινόμενης διάταξης στο νομοσχέδιο είναι να δώσει τη δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) από τους εγκεκριμένους φορείς (ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, ΨΝΑ, ΨΝΘ).

Τα Shooting Rooms απευθύνονται στους λεγόμενους χρήστες ναρκωτικών υψηλού κινδύνου, στους χρήστες, δηλαδή, που κάνουν ενέσιμη χρήση οπιοειδών ή άλλων ουσιών υψηλής επικινδυνότητας. 

Λειτουργούν στην Ευρώπη τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και αποσκοπούν, πρωτίστως, στη μείωση των σοβαρών κινδύνων μετάδοσης ασθενειών μέσω της κοινής χρήσης συνέργων χρήσης, στην πρόληψη των θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών και στη σύνδεση των χρηστών υψηλού κινδύνου με υπηρεσίες θεραπείας των εξαρτήσεων καθώς και άλλες υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες.   

Επιδιώκουν, επίσης, να συμβάλουν στη μείωση της χρήσης ναρκωτικών σε δημόσιους χώρους: στην παρουσία χρησιμοποιημένων βελόνων/συριγγών και σε άλλα θέματα δημόσιας ασφάλειας που συνδέονται με τις «πιάτσες» ναρκωτικών και βρίσκονται στο κέντρο μεγάλων πόλεων.   

Τα Shooting Rooms παρέχουν στους χρήστες ναρκωτικών αποστειρωμένα σύνεργα χρήσης και υπηρεσίες ενημέρωσης και συμβουλευτικής, πρώτες βοήθειες σε περίπτωση υπερδοσολογίας, πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη και παραπομπή σε κατάλληλες υπηρεσίες υγειονομικής και κοινωνικής φροντίδας και θεραπείας των εξαρτήσεων.  

 Με βάση τη διεθνή πρακτική, η πρόσβαση συνήθως περιορίζεται σε καταχωρημένους χρήστες της υπηρεσίας και κάτω από συγκεκριμένους όρους: π.χ. περιορισμοί ως προς την ελάχιστη ηλικία, λειτουργία τους σε ξεχωριστές εγκαταστάσεις που όμως γειτνιάζουν και διασυνδέονται με υπάρχουσες υπηρεσίες για ενεργούς χρήστες ναρκωτικών ή/και αστέγους.   

Στις υπηρεσίες μείωσης βλάβης που διασυνδέονται με τα shooting rooms συνήθως παρέχονται υπηρεσίες υγιεινής και σίτισης, διανομή προφυλακτικών, συμβουλευτική και κινητοποίηση, διασύνδεση με υπηρεσίες υγείας και απεξάρτησης.     

Η δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης για τους τοξικομανείς, πρώην χρήστες και φορείς έχει πυροδοτήσει έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας και συλλόγους της Αθήνας με την συμμετοχή πολιτών από διάφορες γειτονιές, που κάνουν λόγο για «πειράματα» στα οποία δεν πρόκειται να συναινέσουν.   

Σε ανοιχτή επιστολή τους οι σύλλογοι τονίζουν μεταξύ άλλων πως «με το "πείραμα" της δημιουργίας "χώρων ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών" δεν δίνεται καμία "λύση" στις πιάτσες εμπορίας και διακίνησης και στην εγκληματικότητα που προκαλείται από την ανάγκη των εξαρτημένων να εξασφαλίσουν τη δόση τους».    

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας Σταμάτης Βαρδαρός και αρμόδιος για τη μελέτη της παρέμβασης, μιλώντας στο LIFO.gr, εξήγησε τη σημασία της, τονίζοντας πως η η θεσμοθέτηση χώρων εποπτευόμενης χρήσης στην Αθήνα είναι μια παρέμβαση που εξασφαλίζει ευρεία συναίνεση τόσο σε πολιτικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. 

Πηγή: www.lifo.gr


Categories:

Leave a Reply